Kun päivät ovat lyhyitä ja illat sekä aamut pimeitä, korostuu asunnoissa riittävä valaistus. Sopiva valaistus paitsi luo tunnelmaa, myös lisää käytännöllisyyttä arkeen ja helpottaa päivittäisiä askareita.

Hyvä valaistus on tärkeää esimerkiksi keittiössä, jonka työtasojen äärellä käsitellään raaka-aineiden lisäksi erilaisia työvälineitä. Työtasojen riittävä valaistus auttaa kokkailussa, kun tarvikkeet näkee tarkasti – ja myös ikäviltä tapaturmilta voidaan välttyä.

Makuuhuoneessa pyritään usein rauhalliseen ja rauhoittavaan tunnelmaan, jota pehmeä ja tunnelmallinen valaistus edistää. Mikäli pitää lukemisesta ennen nukkumaanmenoa, kannattaa tarpeeksi kirkkaisiin yöpöydän valaisimiin tai lukulamppuihin kuitenkin panostaa. Halutessaan esimerkiksi vaatekaapit voi vielä valaista erikseen kaappien omilla valaisimilla, jotta sisällön näkee paremmin hämärässäkin.

Olohuone taipuu moneen. Toisinaan tilassa otetaan vastaan ystäviä juhlien merkeissä, toisinaan siellä tehdään töitä tai läksyjä ja vapaalla siellä vietetään jännittävää leffailtaa. Tällöin olohuoneen valaistuksen kannattaa olla muunneltavissa. Arjessa valoa tarvitaan enemmän, kun taas kotoisaan leffateatteriin riittävät vähäisemmät valonlähteet.