Asuinympäristön kodikkuus ja viihtyisyys riippuu paljolti siitä, kuinka hoidettuina ja siisteinä talon yhteiset tilat ja piha-alueet pidetään. Ensivaikutelma asuinalueestasi ja sen asukkaista muodostuu juuri noista asunnon jatkeista.

Porrashuone ja mahdollinen hissi

Porrashuoneet hisseineen ovat kerrostalon eniten käytettyjä yhteistiloja. Ne eivät kuitenkaan sovi kokoontumis- tai leikkipaikoiksi. Nämä tilat eivät myöskään ole säilytystä varten, vaan paloturvallisuussyistä tavaroita saa säilyttää vain niille varatuissa paikoissa. Porrashuone ei ole esim. lastenvaunujen säilytyspaikka.

Tupakointi

Tupakkalaki ja talon järjestysmääräykset kieltävät tupakoinnin kiinteistön kaikissa yhteisissä ja yleisissä tiloissa, myös hisseissä. Tupakoinnille voidaan järjestää siihen sopiva tila ulkoalueelta.

Varastot

Ulkoiluvälineille, kuten polkupyörille ja suksille, on kerrostaloissa omat säilytystilansa. Usein samoihin tiloihin voidaan sijoittaa myös lastenvaunut. Ulkoiluvälinevarasto ei ole leikkipaikka. Kaikkien yhteinen etu on huolehtia, että varastotilojen ovet ovat lukossa. Kutakin asuntoa varten on erillinen irtaimistovarasto, jonka lukituksesta asukas itse huolehtii. Myös erilliset asuntokohtaiset kylmäkellarikomerot on asukkaan lukittava itse. Sisätiloissa ei saa säilyttää bensakanistereita, kaasua tai muita palavia nesteitä.

Pesutupa ja kuivaushuone

Ohjeet pesutuvan ja mahdollisen kuivaushuoneen käytöstä ja niiden käyttöajat löytyvät pesulan seinältä. Niitä voi tiedustella myös isännöitsijältä tai huoltomieheltä.

Piha- ja leikkialueet

Yhteiset talkoot ja asukkaiden omatoimisuus edistävät viihtyvyyttä ja auttavat tuntemaan naapureita. Yhdessä suunniteltu piha on kaikkien mieleen. Mahdolliset leikkialueet ja -välineet on suunniteltu lasten käyttöön. Kotieläinten ulkoiluttaminen piha-alueella on kielletty viihtyvyyden säilyttämiseksi. Mahdollisen huoneistokohtaisen pihan kunnossapitovastuu on asukkaalla.

Talosauna

Saunavuoro varataan pääsääntöisesti isännöitsijältä ja häneltä voi kysyä lisätietoa vapaista vuoroista. Jätä sauna jälkeesi siistittynä, sellaisena kuin itse haluaisit sen olevan vuorosi alkaessa. Varustaudu omin laudeliinoin. Lemmikkieläinten vieminen saunatiloihin on kielletty. Muistathan, että löylyhuoneen puurakenteiden huuhtelu suihkuttamalla ennen ja jälkeen saunomisen lyhentää puurakenteiden ikää ja huonoimmassa tapauksessa aiheuttaa puuosien lahoamisen ja jopa homevaurioita.

Pysäköinti

Isännöitsijältä voit tiedustella sähköpisteellä varustettuja autopaikkoja ja mahdollisia autotallipaikkoja.  Sähköistettyjen autopaikkojen kojerasian kannet on aina lukittava ja johtoja ei saa jättää roikkumaan tolpasta.
Ajoneuvojen luvaton pysäköiminen piha-alueelle, ajoväylälle, toisen hallinnassa olevalle paikalle ja etenkin pelastustielle on kielletty. Ohjaa vieraasi pysäköimään mahdollisille vieraspaikoille tai kadun varteen.