Lämmitys

Taloissa, joissa on vesikeskuslämmitys, on termostaattiset patteriventtiilit säädetty määrättyyn asentoon, jossa termostaatti pitää huoneen lämpötilan automaattisesti tasaisena. Pattereiden pintalämpötila vaihtelee termostaattisäädöstä johtuen kylmän ja lämpimän välillä. Huoneen lämpötilaa voi muuttaa patteriventtiilin säätönupilla. Jos lämpö huoneistossa laskee alle +19 tai nousee yli +23 asteen, eikä tilanne korjaannu huonekohtaisella säädöllä, on asiasta ilmoitettava huoltomiehelle. Asukas itse ei saa muuttaa patteriventtiilin asetusarvoja, eikä irrottaa patteritermostaatteja. Sopiva huonelämpötila on tutkimuksen mukaan +20 – +21 astetta. Parhaat yöunen saa vähän viileämmässä, noin +19 asteen lämpötilassa. Huonelämpötilan alentaminen 1 asteella säästää lämmityskuluissa n. 5 %. Termostaattiventtiiliä ei saa peittää verhoilla tai suurilla huonekaluilla, koska tällöin termostaatin toiminta häiriintyy.

Ilmanvaihto

Kiinteistön ilmanvaihto toimii koneellisesti tai vanhemmissa taloissa painovoimaisesti. Koneellinen ilmanvaihto on jatkuvasti päällä normaaliteholla ja ruoanvalmituksen aikoina täysiteholla. Raitista ilmaa virtaa ikkunoiden yläpuitteista poistettujen tiivistepätkien tai raitisilmaventtiilien kautta. Näitä tuloilman reittejä ei saa tukkia. Koneellisessa ilmanvaihdossa on poistoilmaventtiilit säädetty siten, että poistuvat ilmamäärät ovat oikeat. Venttiilien säätöjä ei saa muuttaa, koska silloin koko talon ilmanvaihto menee sekaisin. Poistilmakanavistoon liitettäviä liesituulettimia ei saa asentaa jälkikäteen. Aktiivihiilisuodattimella varustettu ilmaa kierrättävä liesituuletin voidaan asentaa lieden päälle, muttei kytkeä poistoilmakanavaan.

Ilmanvaihtoventtiilien puhdistus

Poistoilmanvaihtoventtiilin rungon ja lautasen väliin, usein vain muutaman millimetrin rakoon kerääntyy helposti pölyä ja keittiössä rasvaa. Siksi on hyvin tärkeää, että venttiilit puhdistetaan riittävän usein esim. harjalla ja pesuaineliuoksella. Tätä varten venttiilit irrotetaan kehikoineen kiertämällä kehikkoa vastapäivään 1/4 kierrosta tai tarttumalla molemmilla käsillä venttiilin kehyksestä ja vetämällä. Myös raitisilmaventtiilien pöly tulee poistaa imurin pehmeällä suulakkeella tai kuivalla harjalla.

Sähkölaitteet

Sähkölaitteiden asennuksia ja korjauksia saa suorittaa vain viranomaisten valtuuttamat asentajat. Asukkaan vastuulla on sulakkeiden ja polttimoiden vaihdot. Kylpyhuoneen ja keittiön pistorasiat ovat suojamaadoitettuja. Kytke niihin vain maadoitettu tai suojaeristetty pistotulppa. Kylpyhuoneen pistorasiaa ei saa käyttää kylvyn tai suihkun aikana. Kosteissa tai ulkotiloissa ei saa käyttää sähkölaitetta, joka on kytketty tavalliseen pistorasiaan kostean tilan ulkopuolelle. Esimerkiksi sisäkäyttöön tarkoitettujen joulukuusenkynttilöiden käyttö parvekkeella siten, että johto on vedetty sisältä, on hengenvaarallista. Liesi ja uuni ovat puhdistettava säännöllisesti, jotta ne toimisivat tehokkaasti, eikä turha lika pääsisi niihin pinttymään. Jääkaappi ja viileäkaappi suositellaan sulatettavaksi vähintään kerran kuukaudessa, jos niissä ei ole automaattista sulatusta. Muista puhdistaa sulatusputken reikä (takaseinässä), jotta sulatusvesi ei valuisi lattialle. Keittiön kylmäkalusteet ja liesi tulisi vetää vähintäänkin kaksi kertaa vuodessa pois paikoiltaan ja puhdistaa tausta huolellisesti.

Antennilaitteet

Kaikkien lisäantennien, kuten satelliittiantennien, asentamiseen on saatava yhtiön hallituksen lupa.

Kylpyhuoneen hoito-ohjeet

Kosteusvaurioille arin huonetila on kylpyhuone. Suihkun jälkeen kannattaa ovi jättää raolleen kuivumisen nopeuttamiseksi, sillä jatkuva kosteus luo otolliset olosuhteet homesienelle.
Siksi kannattaakin:

  • Poistaa vesi lattialta lastalla.
  • Pestä suihkuverho säännöllisesti lämpimällä vedellä, puhdistusaineella ja harjalla.
  • Pestä suihku- ja pesutilan seinät  ja lattia pesuaineella parin viikon välein.

Märkätiloihin ei saa asentaa kuivatilojen kaappeja tai muita kalusteita, jotka kostuessaan altistuvat homeelle.
Pyykin pesuun ja kuivatukseen suositellaan kiinteistön pesulaa ja kuivaushuonetta, sillä jatkuva pyykin kuivattaminen kylpyhuoneessa saattaa aiheuttaa kosteusvaurioita.

Vesi- ja viemärikalusteet

Vuotavasta hanasta tai jatkuvasti vuotavasta WC-säiliöstä on ilmoitettava välittömästi huoltomiehelle. Keittiön viemäriin ei saa huuhtoa ruoantähteitä tai kahvinporoja. WC-pönttöön puolestaan ei saa heittää siteitä, vaippoja, kissanhiekkaa tai mitään esinettä, sillä seurauksena on usein viemäritukos. Lattiakaivo on hyvä puhdistaa säännöllisesti, kuten myös pesualtaiden putkivesilukot. Putkivesilukkoa puhdistuksen jälkeen kasatessa kannattaa olla tarkka, että tiiviste menee oikein paikalleen, ettei lukko vuotaisi.

Pesukoneliitännät

Pesukoneen asennuksesta kaikkinensa vastaa asukas itse. Jos asunnossa ei ole pyykinpesukoneen tai astianpesukoneen liitäntävalmiutta, täytyy työ teettää LVI-asentajalla. Kaikkien vesijohtoliitäntöjen tulee olla paineenkestäviä. Pesukonehanan yhteydessä on aina oltava takaiskuventtiili (imusuoja). Kun pesukone ei ole käytössä, sulje täyttöhana, sillä jatkuva vedenpaine voi rikkoa vesiletkun ja aiheuttaa vuodon.

Ilmoita vioista heti!

Mikäli havaitset asunnossasi vikoja, ilmoita niistä viipymättä huoltomiehelle tai isännöitsijälle. Myös ilkivallasta on syytä ilmoittaa huoltomiehelle, jotta tuhot voidaan mahdollisimman pian korjata. Jos olet silminnäkijänä pahanteossa, ilmoita poliisille ja isännöitsijälle, jotta syylliset saadaan maksumiehiksi.

Vastuunjako

Korjaus- ja kunnossapitovastuun jakautumisesta taloyhtiön ja osakkeenomistajan välillä säädetään Asunto-osakeyhtiölaissa. Lisätietoja asiasta voit kysyä isännöitsijältä. Kiinteistöalan Kustannus Oy on painattanut ”Vastuunjakotaulukko”-kirjasen, joka on ostettavissa Talokeskuksen asiakaspalvelusta.