Energiaan liittyvät kysymykset ovat puhututtaneet Suomessa viimeaikoina. Jos sähkönhinnan nousu ja saatavuus mietityttää, voi omassa arjessa tehdä pieniä asioita energian säästämiseksi.

Sammuta tarpeettomat valot ja käytä valaisimia vain siinä tilassa, jossa olet. Lamppuihin kannattaa vaihtaa myös energiatehokkaammat LED-lamput. Maltti on valttia talvisessa tuuletuksessa, ja usein muutama minuutti kerrallaan riittää – näin energia ei karkaa ikkunasta ulos. Elektroniikkalaitteiden valmiustila on huomaamaton energiasyöppö, joten sulje virta kokonaan, jos et ole käyttämässä laitetta pitkään aikaan. Nappaa myös laturi irti seinästä, kun akku on täysi. Jos kodissasi on sähkösauna, mene löylyihin heti, kun sauna on lämmin – älä jätä kiuasta turhaan pöhisemään itsekseen. Vältä pitkiä suihkuja, ja valuta vettä vain sen verran kuin peseytymisen kannalta on tarpeellista. Jos mahdollista, kokeile alentaa huonelämpötilaa hieman ja ehkäise palelemista pitkillä hihoilla ja vaikkapa villasukilla.

Mikäli uusien laitteiden hankinta on ajankohtaista, kiinnitä huomiota niiden energiatehokkuuteen. Muista myös huoltaa olemassaolevat laitteet!