Taloudellinen epävakaus on ikävä ja ajankohtainen ilmiö, joka näkyy myös taloyhtiöissä. Tilanteeseen voi kuitenkin vaikuttaa. Kotitalo-lehti julkaisi huhtikuussa verkkouutisen, jossa kerrottiin neljä vinkkiä, joilla taloyhtiöt voivat välttää taloudellisen ahdingon.

  1. Vastikepuskurin rakentaminen. Taloyhtiön tärkein tulonlähde ovat vastikkeet. Taloyhtiöllä olisi hyvä olla puskurinaan vähintään kolmen kuukauden hoitovastikekertymän mukainen summa. Tarvittaessa voi pohtia vastikkeiden nostamista, mikäli puskuri hupenee jatkuvasti.
  2. Suunnitelmallisuuden korostaminen. Ylimääräisten vastikkeiden sijaan kannattaa satsata suunnitelmallisuuteen talouden- ja kiinteistönpidossa. Suunnitelmallisuus on tärkeä tekijä myös pankille, sillä yllättävät lisävastikkeet voivat olla peruste lainahakemuksen hylkäämiselle.
  3. Muutokseen mukautuminen. Osakkaiden maksukyky vaikuttaa koko taloyhtiön maksukykyyn. Omia taloudellisia edellytyksiä on hyvä pohtia pitkällä tähtäimellä, sillä edessä voi olla mm. korkojen ja vastikkeiden nousua – siksi kannattaa varautua taloudellisesti muuttuviin tilanteisiin.
  4. Tulevaisuuteen katsominen. Osakkaiden olisi hyvä sitoutua taloyhtiön arkeen omalta osaltaan varmistamalla oman osuutensa mahdollisista remonteista. Näin korjaukset saadaan tehtyä ajallaan ja taloyhtiö voi hyvin pidempään.

Lue Kotitalo-lehden uutinen tästä!